Vaccinatie door Multipharma-apothekers is een feit

Apotheker Geneviève Celis dient eerste coronavaccin toe in Sint-Gillis

Anderlecht, 22 maart 2022. Eind februari keurde het parlement het wetsontwerp van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke definitief goed. Hierdoor kunnen Belgische apothekers zelf coronavaccins toedienen aan patiënten in de apotheek.

Voor Multipharma is deze beslissing een mijlpaal. Niet alleen is dit een belangrijke schakel in de verdere aanpak van Covid-19, het benadrukt ook de veranderende rol van de apotheker als cruciale zorgverlener in de eerstelijnszorg.

Apotheker Geneviève Celis van de Multipharma-apotheek in Sint-Gillis (Brussel) zette vorige week de eerste prik. Eerder was ze al actief betrokken bij de Brusselse vaccinatiecampagne Pharma-on-tour.

Uitgebreider takenpakket op vraag van de patiënt

Uit een recente (2021) enquête van de consumentenorganisatie Test-Aankoop blijkt dat patiënten doorgaans heel erg tevreden zijn over hun apotheker, maar vragende partij zijn voor een nog ruimer takenpakket. Dit takenpakket werd nu uitgebreid. Vanaf nu mogen ook apothekers coronavaccins toedienen aan patiënten in de apotheek.

De apothekers die vaccins toedienen volgden hiervoor een speciale opleiding zodat ze niet alleen veilig een coronavaccin kunnen toedienen, maar ook om indien nodig kordaat te kunnen handelen bij een eventuele ernstige allergische reactie zoals een anafylactische schok. 

Ook in de apotheek zijn enkele aanpassingen nodig. Zo wordt de apotheek specifiek ingericht met een aparte ruimte om te vaccineren. Patiënten zullen na de prik ook 15 minuten kunnen rusten in de apotheek. Ook zal de apotheker de vaccinatie van de patiënt kunnen registreren, zodat een geldig COVID-certificaat kan worden aangemaakt voor de patiënt

Van vaccinatie in de apotheek naar vaccinatie door de apotheker

In Brussel worden apotheken sinds september 2021 al actief betrokken bij de vaccinatiecampagne. Dit gebeurt in het kader van het project Pharma-on-tour, een initiatief van de Brusselse Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en de UPB-AVB. Dit project biedt Brusselaars de mogelijkheid om zich te laten vaccineren in een apotheek, dus in een vertrouwde omgeving en binnen hun vertrouwenskring. De vaccinatie zelf gebeurde initieel door een arts, maar nu kunnen dus ook apothekers zelf vaccineren.

Geneviève Celis van de Multipharma-vestiging aan het Sint-Gillisvoorplein is hier bijzonder opgetogen over:

We hebben eerder al gemerkt hoe belangrijk het is om vaccinatie zo dicht mogelijk bij de burger te organiseren en welke cruciale rol de apotheek hierin kan spelen. Het feit dat we nu ook zelf mogen vaccineren, zal de vertrouwensband met onze patiënten alleen maar versterken”.

De rol van de apotheker in de eerstelijnszorg is mede door de coronacrisis nog sneller veranderd. ​ Zo heeft Multipharma steeds het voortouw genomen als een belangrijke speler in het test- en vaccinatiebeleid, met een speciale aandacht voor de zwakkeren in onze samenleving. Advies en dienstverlening aan patiënten is een essentieel onderdeel van het apothekersberoep, waarop wij ook de komende jaren maximaal willen inzetten. Vaccinatie door apothekers is een belangrijke mijlpaal in dit proces.”, aldus Geert Reyniers, CEO Multipharma.


 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Multipharma

Multipharma is de belangrijkste coöperatie in de Belgische apothekerswereld. Als toonaangevende speler in farmaceutische zorgverlening, wil Multipharma de rol van de apotheker in de eerstelijnszorg versterken om zo de gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk te maken. Hiervoor rekent Multipharma op haar netwerk van 243 apotheken en de expertise van meer dan 1800 medewerkers. Via een dynamische omnichannel-aanpak en doorgedreven technologische innovaties staan zij in nauw contact met de patiënten. Multipharma beschikt eveneens over een hoogtechnologisch distributiecentrum en 2 innovatieve IMV-centra voor het individueel verpakken van geneesmiddelen op maat van patiënten in woonzorgcentra en andere zorginstellingen.

 

Contact