Vaccinatie door apothekers nu ook in Vlaanderen

Anderlecht, 6 mei 2022. Sinds 11 maart 2022 werd het wettelijk mogelijk gemaakt dat Belgische apothekers zelf coronavaccins toedienen aan patiënten in de apotheek. In de praktijk was dit eerst enkel het geval in Brusselse apotheken. Nu zijn ook de Waalse en Vlaamse apothekers gestart met het toedienen van Covid-19 vaccins. Zo startte de Eerstelijnszone Noorderkempen vorige week met vaccineren bij 6 lokale apothekers in de regio.

Multipharma werkt in de drie regio’s actief mee aan de vaccinatiecampagne. Patiënten vanaf 12 jaar kunnen zich in verschillende Multipharma-apotheken in Brussel, Wallonië en nu dus ook in Vlaanderen laten vaccineren. Het overzicht kan u HIER vinden.

Niet alleen is vaccinatie door de apotheker een belangrijke schakel in de verdere aanpak van Covid-19, het benadrukt ook de veranderende rol van de apotheker als cruciale zorgverlener in de eerstelijnszorg.

 

Vaccinatie door de apotheker nu ook in Vlaamse apotheken

Eerdere projecten toonden al aan hoe belangrijk het is om vaccinatie zo dicht mogelijk bij de burger te organiseren en welke cruciale rol de apotheker hierin kan spelen.De Covid-19 vaccinatie door apothekers startte in maart en wordt na Brussel (sinds midden maart 2022), Wallonië (sinds 2 mei 2022), nu ook verder uitgebreid naar bepaalde ELZ (Eerstelijnszones) in Vlaanderen. Concreet betekent dit dat apothekers coronavaccins kunnen toedienen aan patiënten vanaf 12 jaar in de apotheek.

Eva Eyckmans van de Multipharma-vestiging in Essen is hier bijzonder opgetogen over:

Het feit dat we nu ook zelf mogen vaccineren, zal de vertrouwensband met onze patiënten alleen maar versterken”.

Samen met 5 andere collega’s van de Eerstelijnszone Noorderkempen biedt zij sinds deze week op bepaalde tijdstippen “prikmomenten” aan in de apotheek. Voor meer info: https://vaccinatienoord.be

De apothekers die vaccins toedienen volgden hiervoor een speciale opleiding zodat ze niet alleen veilig een coronavaccin kunnen toedienen, maar ook om indien nodig kordaat te kunnen handelen bij een eventuele ernstige allergische reactie zoals een anafylactische schok. 

Ook in de apotheek zijn enkele aanpassingen nodig. Zo wordt de apotheek specifiek ingericht met een aparte ruimte om te vaccineren. Patiënten zullen na de prik ook 15 minuten onder toezicht kunnen wachten in de apotheek. Ook registreert de apotheker de vaccinatie in de software zodat een geldig COVID-certificaat wordt aangemaakt voor de patiënt;

Geert Reyniers, CEO Multipharma is blij met deze evolutie “De rol van de apotheker in de eerstelijnszorg is mede door de coronacrisis nog sneller veranderd. ​ Zo heeft Multipharma steeds het voortouw genomen als een belangrijke speler in het test- en vaccinatiebeleid, met een speciale aandacht voor de zwakkeren in onze samenleving. Advies en dienstverlening aan patiënten is een essentieel onderdeel van het apothekersberoep, waarop wij ook de komende jaren maximaal willen inzetten. Vaccinatie door apothekers is een belangrijke mijlpaal in dit proces. We zijn verheugd dat dit vanaf nu zowel mogelijk is in de drie gewesten en dat Multipharma hieraan actief kan meewerken.

 

Nuttige links:

 

Deelnemende Multipharma apotheken in Vlaanderen, Wallonië en Brussel:

Vaccinatie COVID-19 in Multipharma apotheken

 

Vlaanderen: https://vaccinatienoord.be

Wallonië: ​ www.jemevaccine.be

Brussel:

Doctena

Bru-Vax

coronavirus.brussels


Mieke Demeulenaere

Head of Communications & PR, Multipharma

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Multipharma

Multipharma is de belangrijkste coöperatie in de Belgische apothekerswereld. Als toonaangevende speler in farmaceutische zorgverlening, wil Multipharma de rol van de apotheker in de eerstelijnszorg versterken om zo de gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk te maken. Hiervoor rekent Multipharma op haar netwerk van 243 apotheken en de expertise van meer dan 1800 medewerkers. Via een dynamische omnichannel-aanpak en doorgedreven technologische innovaties staan zij in nauw contact met de patiënten. Multipharma beschikt eveneens over een hoogtechnologisch distributiecentrum en 2 innovatieve IMV-centra voor het individueel verpakken van geneesmiddelen op maat van patiënten in woonzorgcentra en andere zorginstellingen.