Twee Brusselse coöperaties slaan de handen in elkaar

Urbike fietskoeriers verzorgen geneesmiddelenleveringen aan Brusselse Multipharma-apotheken

Brussel – 12 maart 2024. Als toonaangevende zorgverlener in de eerstelijnsgezondheidszorg zet Multipharma zich dagelijks in voor zo’n 1.000.000 patiënten. Even belangrijk is de zorg voor elkaar en de wereld waarin wij leven. Door duurzame en impactvolle samenwerkingsverbanden aan te gaan, wil Multipharma voor mens én milieu een verschil maken. Daarom is de Belgische patiëntencoöperatie – met een netwerk van 243 apotheken waarvan 43 in Brussel – recent een samenwerking aangegaan met Urbike, een coöperatie gespecialiseerd in cyclo-logistiek. De Urbike fietskoeriers leveren voortaan geneesmiddelen aan Brusselse Multipharma-apotheken in speciaal daarvoor aangepaste cargofietsen.

 

Meten is weten: berekening CO2-voetafdruk

Eind 2022 heeft de apotheekgroep via het gecertificeerde bedrijf Indeso haar CO2- voetafdruk laten berekenen (referentiejaar 2021) voor al haar activiteiten. Zo kon het haar actieplannen nog verder verfijnen en een referentiepunt hebben voor het meten van de vooruitgang die de organisatie boekt bij de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen om zo aan te sluiten bij de doelstellingen van de Europese Green Deal.

Om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, werd een duurzaamheidstraject ontwikkeld met verschillende grote en kleinere initiatieven. Eén van die initiatieven is het inzetten op duurzame mobiliteit.

 

Urbike, de coöperatieve partner van Multipharma die gespecialiseerd is in cyclo-logistiek, speelt een belangrijke rol in deze aanpak.

Ze maken gebruik van elektrisch ondersteunde bakfietsen met een geïsoleerde aanhangwagen, waardoor de specifieke temperatuuromstandigheden voor het vervoer van geneesmiddelen kunnen worden gerespecteerd.

Multipharma startte in maart 2023 de samenwerking met Urbike voor de levering van geneesmiddelen aan 7 Multipharma-apotheken in het stadscentrum van Brussel. Multipharma sluit niet uit dat het aantal per cargofiets beleverde apotheken nog zal worden uitgebreid. Dankzij dit project heeft de apotheekgroep een leveringsronde met bestelwagens kunnen afschaffen en vervangen door leveringen met bakfietsen. Binnenkort start Multipharma ook een proefproject voor de levering via cargofietsen aan woonzorgcentra in Brussel.

"Het is een waar genoegen voor Urbike om de samenwerking met Multipharma te zien evolueren en verder geconcretiseerd te zien. Ten eerste omdat Multipharma een van de 4 pioniersbedrijven was die deelnamen aan de eerste testfase van Urbike's cyclo-logistiek model (in 2019), en ten tweede omdat onze 2 bedrijven de coöperatieve waarden delen en verdedigen. De beslissing van Multipharma om de koeriers van Urbike de dagelijkse levering van haar apotheken in het centrum van Brussel toe te vertrouwen, toont aan hoezeer cyclo-logistiek een geloofwaardig alternatief is voor alle stedelijke goederenstromen. "zegt Philippe Lovens, medeoprichter van Urbike.

 

“We streven voortdurend naar een evenwicht tussen onze economische, ecologische en sociale langetermijndoelstellingen. Het is belangrijk om onze doelstellingen te bereiken en tegelijkertijd onze impact op het milieu te minimaliseren en zo een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij.”, zegt Quentin Van Buylaere, Supply Chain & Sustainability Director bij Multipharma.

  

Over Urbike

Urbike is een coöperatie die zichzelf heeft gepositioneerd als een katalysator voor verandering in stedelijke logistiek. Urbike biedt duurzame en concurrerende oplossingen aan voor de korte afstandsdistributie per fiets. Haar missie is om stedelijke mobiliteit te transformeren om de overgang naar meer duurzame en humane steden te versnellen. Om haar missie op het terrein uit te voeren, stimuleert Urbike de ontwikkeling van concrete projecten en de implementatie van operationele oplossingen met een meetbare impact. Om dit te bereiken, biedt Urbike haar klanten 4 complementaire diensten:

- Zero-emissie last-mile leveringen en aanverwante logistieke diensten

- Consultancy en innovatie in duurzame stadslogistiek

- Training in cyclo-logistiek en bakfietsen

- Verkoop van apparatuur voor cyclo-logistiek

 

www.urbike.be


Mieke Demeulenaere

Head of Communications & PR, Multipharma

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Multipharma

Multipharma is de belangrijkste coöperatie in de Belgische apothekerswereld. Als toonaangevende speler in farmaceutische zorgverlening, wil Multipharma de rol van de apotheker in de eerstelijnszorg versterken om zo de gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk te maken. Hiervoor rekent Multipharma op haar netwerk van 243 apotheken en de expertise van meer dan 1800 medewerkers. Via een dynamische omnichannel-aanpak en doorgedreven technologische innovaties staan zij in nauw contact met de patiënten. Multipharma beschikt eveneens over een hoogtechnologisch distributiecentrum en 2 innovatieve IMV-centra voor het individueel verpakken van geneesmiddelen op maat van patiënten in woonzorgcentra en andere zorginstellingen.

 

Neem contact op met