Multipharma test nieuw apotheekconcept uit

Nieuwe rol apotheker vraagt vernieuwde setting

Brussel, 10 januari 2023 – Het apothekersberoep is in volle transitie. Apothekers nemen steeds meer zorgverlenende taken op zich zoals testing, vaccinatie en screening. Dit proces werd door de coronapandemie nog versneld, maar beantwoordt ook aan de vraag van patiënten. Zij zien hun apotheker immers in de eerste plaats als een gezondheidsadviseur. Een logisch gevolg hiervan is dat de apotheek zo veel meer is geworden dan een plaats waar geneesmiddelen verkocht worden. Het is de meest laagdrempelige plek waar je voor deskundig gezondheidsadvies terecht kan. De nieuwe rol van de apotheker impliceert ook een transformatie van het apotheekconcept: apotheken evolueren meer en meer naar gezondheidscentra. Om beter te kunnen beantwoorden aan de noden van de patiënt test Multipharma vanaf 2023 een nieuw apotheekconcept uit. In de testapotheek in Brusselse gemeente Vorst kan je nu al ontdekken hoe de 246 Multipharma-apotheken in de toekomst zullen vormgegeven worden.

Dialoog met de patiënt staat centraal

Onderzoeksbureau iVOX peilde in opdracht van Multipharma recent nog naar wat patiënten concreet verwachten van hun apotheker. Daaruit bleek duidelijk dat ze heel veel belang hechten aan persoonlijk en deskundig advies van hun apotheker. Want, hoewel de huisarts de eerste referentie blijft voor gezondheidsinfo, gaat 51% ook naar de apotheek voor advies over een gezondheidsprobleem of kwaaltje. In Wallonië en Brussel ligt dit cijfer zelfs nog hoger: respectievelijk 56% en 61%.

Om de dialoog met de patiënt nog meer te faciliteren werd de inrichting van de apotheek volledig hertekend. Aan speciale semi-confidentiële toonbanken kan de apotheker rustig de tijd nemen om in gesprek te gaan met/zijn of haar patiënt. En dit terwijl de kinderen ondertussen op ontdekking kunnen gaan in een aparte interactieve kinderhoek.

Meer ruimte voor farmaceutische zorverlening

Voor Geert Reyniers, CEO van Multipharma is de rol van de apotheker heel duidelijk: “Wij zien apothekers als belangrijke en toegankelijke zorgverleners in de eerstelijnszorg, opgeleid om advies en gepersonaliseerde farmaceutische zorgverlening te verstrekken aan alle patiënten, en zeker aan hen die extra begeleiding nodig hebben”.

In de testapotheek werd daarom heel wat ruimte voorzien om zorgverleningsactiveiten zoals vaccinatie en screening optimaal te kunnen organiseren.

 

Nood aan confidentialiteit

Een opvallende conclusie uit de iVox studie was ook de nood aan confidentialiteit. Patiënten hebben vaak schroom om sommige zaken te delen in de apotheek. Zo durft bijna de helft (48%) van de ondervraagden bepaalde onderwerpen niet aanhalen in aanwezigheid van andere patiënten. Ruim een kwart (26%) zegt dan weer bepaalde zaken tout court niet te kunnen bespreken met de apotheker, of er nu andere klanten bij zijn of niet.

In de testapotheek werd daarom een confidentiële ruimte voorzien, waar patiënten in alle vertrouwen persoonlijke of gevoelige zaken kunnen bespreken. De traditionele toonbanken werden "vertrouwelijk" gemaakt door middel van akoestische scheidingspanelen.

 

Lege vensters en een venster op de toekomst

Ook verrassend is dat je aan de vensters van de testapotheek ​ geen reclame voor cosmeticaproducten meer zal bespeuren. De vensters van de nieuwe apotheken blijven zo goed als transparant om de laagdrempelige functie van de apotheek nog te versterken.

Multipharma bouwt vandaag al aan de apotheek van de toekomst. Niet alleen in Vorst, maar ook door een samenwerkingsproject met Living Tomorrow, al meer dan 25 jaar een van de belangrijkste innovatiespelers in Europa.

Living Tomorrow heeft 30 innovatieve bedrijven en organisaties - waaronder Multipharma - ​ aangetrokken om samen een innovatievisie op 2030 te realiseren over 5 thema’s: smart homes & consumer services, smart mobility, smart health & care, smart buildings en smart cities & industry. ​

Samen met Living Tomorrow en andere stakeholders uit de gezondheidszorg heeft Multipharma de visie op de toekomstige rol van de apotheker uitgetekend. ​ Deze visie zal geïmplementeerd worden op de nieuwe campus, die momenteel wordt uitgebouwd op de huidige site van Living Tomorrow in Vilvoorde en waarmee een investering van 30 miljoen euro gepaard gaat. De opening van de nieuwe Living Tomorrow campus is voorzien in juni 2023.
Mieke Demeulenaere

Head of Communications & PR, Multipharma

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Multipharma

Multipharma is de belangrijkste coöperatie in de Belgische apothekerswereld. Als toonaangevende speler in farmaceutische zorgverlening, wil Multipharma de rol van de apotheker in de eerstelijnszorg versterken om zo de gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk te maken. Hiervoor rekent Multipharma op haar netwerk van 243 apotheken en de expertise van meer dan 1800 medewerkers. Via een dynamische omnichannel-aanpak en doorgedreven technologische innovaties staan zij in nauw contact met de patiënten. Multipharma beschikt eveneens over een hoogtechnologisch distributiecentrum en 2 innovatieve IMV-centra voor het individueel verpakken van geneesmiddelen op maat van patiënten in woonzorgcentra en andere zorginstellingen.