Multipharma stuurt Coördinerend en Adviserend Apotheker naar woonzorgcentrum

Zorgbedrijf Antwerpen doet een beroep op Multipharma voor de medicatievoorziening van de 2400 bewoners van haar 19 woonzorgcentra - Dag van de Zorg 19 maart

Brussel, 16 maart 2023 - Multipharma heeft haar expertise in de bereiding van individuele medicatie (IMV) voor patiënten in woonzorgcentra en andere zorginstellingen de laatste jaren sterk uitgebouwd en opende vorig jaar nog een nieuw productiecentrum in Alleur. Nu gaat Multipharma nog een stap verder in het ondersteunen van het zorgpersoneel en zet het Coördinerende en Adviserende Apothekers (CAA’s) in in woonzorgcentra en andere zorginstellingen. In een multidisciplinaire context is de apotheker een belangrijke zorgverstrekker geworden, niet alleen voor de ambulante patiënten, maar zeker ook voor patiënten in zorginstellingen. ​ Zo kan de Coördinerend en Adviserend Apotheker (CAA), samen met de Coördinerend Raadgevend Arts (CRA), medicatieschema’s bespreken en herzien. In een overbevraagde zorgsector spelen de farmaceutische zorgverleners bovendien een cruciale rol in het “ontzorgen” van het zorgpersoneel. Zo doet Zorgbedrijf Antwerpen sinds begin dit jaar een beroep op Multipharma voor de medicatievoorziening van de 2400 bewoners van haar 19 woonzorgcentra. De Multipharma CAA’s spelen een cruciale rol in het specifieke zorgpad van deze patiënten.

 

Zorgverlening door apothekers in en buiten de apotheek

Bij Multipharma zien we apothekers als belangrijke en toegankelijke eerstelijnszorgverleners, opgeleid om gepersonaliseerd farmaceutisch advies en zorg te verlenen aan alle patiënten, en in het bijzonder aan hen die extra ondersteuning nodig hebben. Multipharma vertrouwt hiervoor op haar netwerk van 245 apotheken en de expertise van meer dan 1800 medewerkers, die samen zorgen voor de gezondheid van een miljoen patiënten.

Misschien minder bekend maar zeker niet minder belangrijk is dat Multipharma een 25.000-tal patiënten in woonzorgcentra en andere zorginstellingen bedient.

Dankzij twee hoogtechnologische IMV-centra in Sint-Pieters-Leeuw en Alleur en vijf apotheken gespecialiseerd in farmaceutische zorgverlening naar woonzorgcentra en andere zorginstellingen, kunnen de patiënten en bewoners van deze zorginstellingen rekenen op een doorgedreven gepersonaliseerde farmaceutische zorg.

 

IMV, Coördinerend en Adviserend Apotheker en digitaal overlegsysteem bepalend voor zorgpad van patiënten in woonzorgcentra

Per innamemoment worden gebruiksvriendelijke verpakkingen voorzien en medicatie in de vorm die best aansluit bij de noden van de specifieke patiëntenpopulatie (bijv. patiënten met slikproblemen krijgen een andere galenische vorm van een geneesmiddel).

Dit helpt woonzorginstellingen om de kwaliteit van de zorg te verbeteren door fouten op vlak van medicatie te vermijden (door de garantie van juiste toediening van het juiste geneesmiddelen aan de juiste patiënt, op het juiste tijdstip, aan de juiste dosering).

Met de komst van de Coördinerende en Adviserende Apothekers (CAA’s) kunnen er verdere stappen gezet worden met betrekking tot het optimaliseren van de processen in verband met de voorbereiding van de geïndividualiseerde geneesmiddelen (IMV) tot aan de aflevering van die geneesmiddelen - en de daarbij horende specifieke farmaceutische zorgen - aan het bed van de patiënt.

Ze kunnen ze in samenspraak met de CRA, medicatieschema’s bespreken en aanpassen en bij veel voorkomende aandoeningen (bv. urineweginfecties), sneller medicatie opstarten.

“Het zorgpad van patiënten in woonzorgcentra verloopt nu eenmaal anders en daarom is er nood aan specifieke ondersteuning. Multipharma vindt het belangrijk dat de apotheker ook fysiek en persoonlijk in deze instellingen aanwezig is, en dit samen met een goedwerkend en uitgebouwd digitaal overlegsysteem. “, aldus Geert Reyniers, CEO van Multipharma

 

Zorgbedrijf Antwerpen: medicatievoorziening voor 2400 patiënten in 19 woonzorgcentra

Zorgbedrijf Antwerpen doet vanaf eind december een beroep op Multipharma voor de medicatievoorziening van de 2400 bewoners van haar 19 woonzorgcentra. Deze samenwerking is -in een context van hoogdringendheid door de recente cyberaanval op de stad Antwerpen - tot stand gekomen omdat beide bedrijven de continuïteit van de medicatievoorziening en de daarbij horende farmaceutische zorg wilden garanderen. 


Mieke Demeulenaere

Head of Communications & PR, Multipharma

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Multipharma

Multipharma is de belangrijkste coöperatie in de Belgische apothekerswereld. Als toonaangevende speler in farmaceutische zorgverlening, wil Multipharma de rol van de apotheker in de eerstelijnszorg versterken om zo de gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk te maken. Hiervoor rekent Multipharma op haar netwerk van 243 apotheken en de expertise van meer dan 1800 medewerkers. Via een dynamische omnichannel-aanpak en doorgedreven technologische innovaties staan zij in nauw contact met de patiënten. Multipharma beschikt eveneens over een hoogtechnologisch distributiecentrum en 2 innovatieve IMV-centra voor het individueel verpakken van geneesmiddelen op maat van patiënten in woonzorgcentra en andere zorginstellingen.