Multipharma ontwikkelt duurzaamheidstraject om uitstoot van broeikasgassen te verminderen

Zorg voor patiënten, maar ook voor het milieu

Brussel – ​ juni 2023. Als toonaangevende zorgverlener in de eerstelijnsgezondheidszorg zet Multipharma zich dagelijks in voor zo’n 1.000.000 patiënten. Even belangrijk is de zorg voor elkaar en de wereld waarin wij leven. Solidariteit is voor de coöperatieve organisatie immers een vanzelfsprekend gegeven, en dit zowel binnen als buiten de apotheekmuren. ​ Door duurzame en impactvolle samenwerkingsverbanden aan te gaan, wil Multipharma voor mens én milieu een verschil maken.

 

Meten is weten: berekening CO2-voetafdruk

Eind vorig jaar heeft de apotheekgroep via het gecertificeerde bedrijf Indeso haar CO2- voetafdruk laten berekenen (referentiejaar 2021) voor al haar activiteiten. Met de bedoeling om haar actieplannen nog verder te verfijnen en een referentiepunt te hebben voor het meten van de vooruitgang die de organisatie boekt bij de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen om zo aan te sluiten bij de doelstellingen van de Europese Green Deal.

Om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, wordt een duurzaamheidstraject ontwikkeld met verschillende grote en kleinere initiatieven, waarvan sommige al gerealiseerd werden en andere nog (verder) geïmplementeerd of ontwikkeld moeten worden.

 

1682 zonnepanelen op het dak van het distributiecentrum

Midden mei werden maar liefst 1682 zonnepanelen op het dak van het Multipharma distributiecentrum in Sint-Pieters-Leeuw geïnstalleerd. Per dag kan hiermee gemiddeld zo’n 2800 kWh groene energie opgewerkt worden, wat betekent dat Multipharma in de zomermaanden 85% van haar elektriciteitsbehoefte kan dekken. Op jaarbasis gezien komt de helft van het totale verbruik van het distributiecentrum voort uit de opgewekte zonne-energie.

Binnenin het distributiecentrum worden de geneesmiddelenverpakkingen maximaal gerecycleerd. In 2022 ging het om zo’n 207 ton karton en 9 ton plastic. ​ Ook worden vervallen geneesmiddelen op een veilige manier ingezameld voor vernietiging. Vorig jaar was dit bijna 78 ton.

 

Bezige bijen

Maar niet alleen in het distributiecentrum gonst het van de bedrijvigheid. Op de site errond kan je sinds 2019 ook 3 bijenkasten aantreffen. Bijen zijn een belangrijk onderdeel van ons ecosysteem en zijn onmisbaar voor de biodiversiteit van onze natuur. Imker Bruno waakt erover dat de bijen niets te kort komen en deelt zijn passie en het biodiversiteitsverhaal graag met de andere medewerkers tijdens speciale rondleidingen.

 

Naar aan duurzaam apotheeknetwerk

Ook in de 245 apotheken van het Multipharma-netwerk wordt naar duurzame oplossingen gezocht. ​

Eind 2022 werden 60 van onze 245 apotheken al verwarmd door warmtepompen.

Oud ICT-materiaal wordt niet weggegooid maar gerecycleerd, zodat het op een zinvolle manier een “tweede leven” krijgt. Hiervoor werkt Multipharma samen met de internationale sociale organisatie Close the Gap , die als doel heeft om de digitale kloof te overbruggen.

 

Levering van geneesmiddelen via cargobike in stadscentra

RAYON 9 is een coöperatieve onderneming die gespecialiseerd is in cyclo-logistiek.

Ze maken gebruik van elektrisch ondersteunde bakfietsen met een geïsoleerde aanhangwagen, waardoor de specifieke temperatuuromstandigheden voor het vervoer van geneesmiddelen kunnen worden gerespecteerd.

Multipharma startte in december 2020 de samenwerking met RAYON 9 voor de levering aan woonzorgcentra in het stadscentrum van Luik.

Ook met Urbike werd een gelijkaardige samenwerking aangegaan voor Brussel.

“We streven voortdurend naar een evenwicht tussen onze economische, ecologische en sociale doelstellingen op lange termijn. Het is belangrijk om onze doelstellingen te bereiken en tegelijkertijd onze impact op het milieu te minimaliseren en zo een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij”, zegt Quentin Van Buylaere, die in zijn hoedanigheid van Operations Director ook een leidende rol heeft bij alle duurzaamheidsinitiatieven van Multipharma.

 


 

Mieke Demeulenaere

Head of Communications & PR, Multipharma

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Multipharma

Multipharma is de belangrijkste coöperatie in de Belgische apothekerswereld. Als toonaangevende speler in farmaceutische zorgverlening, wil Multipharma de rol van de apotheker in de eerstelijnszorg versterken om zo de gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk te maken. Hiervoor rekent Multipharma op haar netwerk van 243 apotheken en de expertise van meer dan 1800 medewerkers. Via een dynamische omnichannel-aanpak en doorgedreven technologische innovaties staan zij in nauw contact met de patiënten. Multipharma beschikt eveneens over een hoogtechnologisch distributiecentrum en 2 innovatieve IMV-centra voor het individueel verpakken van geneesmiddelen op maat van patiënten in woonzorgcentra en andere zorginstellingen.

 

Neem contact op met