Multipharma investeert fors in geïntegreerde en gepersonaliseerde zorgverlening

Jaarresultaten 2022

Kerncijfers

In 2022 heeft Multipharma cv een omzet gerealiseerd van 490 ​ miljoen EUR, wat een stijging betekent van 3,6%. Ondanks een crisissituatie de voorbije 3 jaar, toegenomen concurrentie en druk op het RIZIV-budget, bleef de apotheekomzet in 2022 groeien ten opzichte van 2021.

De brutomarge bereikt een bedrag van €152 miljoen, een stijging van +3,5% ten opzichte van 2021.

Het resultaat (na belastingen) van de periode wordt afgesloten met een winst van 8,4 miljoen EUR tegen 11,00 miljoen EUR in 2021. Ondanks een stijging van de omzet en marge tussen 2021 en 2022 zijn de effecten van de inflatiekosten groter in 2022.

 

Zorgverlening voor alle patiënten.

Multipharma beschouwt apothekers als belangrijke en toegankelijke zorgverleners in de eerstelijnszorg, opgeleid om advies en gepersonaliseerde farmaceutische zorgverlening te verstrekken aan alle patiënten, wat hun economische of sociale situatie ook is. Daarnaast kunnen patiënten bij de coöperatieve vennootschap ook terecht voor kwaliteitsproducten aan correcte prijzen.

 

Veranderende rol van de apotheker vereist nieuw apotheekconcept

Het apothekersberoep is in volle transitie. Apothekers nemen steeds meer zorgverleningstaken op zich zoals testing, vaccinatie en screening. Dit proces werd door de coronapandemie nog versneld, maar beantwoordt ook aan de vraag van patiënten. Zij zien hun apotheker immers in de eerste plaats als een gezondheidsadviseur, zo bleek uit de resultaten van de iVOX-peiling die Multipharma in 2022 liet uitvoeren. ​

Een logisch gevolg hiervan is dat de apotheek zo veel meer is geworden dan een plaats waar geneesmiddelen verkocht worden. Het is de meest laagdrempelige plek waar je voor deskundig gezondheidsadvies terecht kan.

De nieuwe rol van de apotheker impliceert ook een transformatie van het apotheekconcept: apotheken evolueren meer en meer naar gezondheidscentra. Om beter te kunnen beantwoorden aan de noden van de patiënt test Multipharma vanaf 2022 een nieuw apotheekconcept uit. In de testapotheek in Brusselse gemeente Vorst kan je nu al ontdekken hoe de 245 Multipharma-apotheken in de toekomst zullen vormgegeven worden.

 

Geïntegreerde en gepersonaliseerde zorgverlening

Multipharma wil maximaal bereikbaar zijn voor haar meer dan 1.000.000 patiënten (gemiddeld aantal patiënten per maand). ​ Naast een bezoek aan de fysieke apotheek kunnen deze via de website of mobiele applicatie ook online in dialoog gaan met een van de 245 apotheekteams. Via de app of de website kunnen gebruikers op een eenvoudige manier advies vragen en op een veilige manier producten en geneesmiddelen reserveren. Belangrijk hierbij is dat patiënten zich – ongeacht het gekozen kanaal - altijd gehoord, begrepen en vooral erkend voelen.

 

Grote investering in zorgverlening aan patiënten in woonzorgcentra en andere zorginstellingen.

Zorgverlening is niet alleen een taak van de officina-apotheker. Multipharma biedt dagelijks 25.000 patiënten in woonzorgcentra en andere zorginstellingen gepersonaliseerde farmaceutische zorg aan. Om die expertise in de voorbereiding van individuele medicatie (IMV) voor patiënten in woonzorgcentra en andere zorginstellingen nog verder uit te bouwen, opende Multipharma in december 2022 een tweede productiecentrum in Alleur. In deze nieuwe productiefaciliteit werd 1.200.000 EUR geïnvesteerd.

“Dankzij onze twee hoogtechnologische IMV-centra in Alleur en Sint-Pieters-Leeuw en vijf apotheken gespecialiseerd in farmaceutische zorgverlening naar woonzorgcentra en andere zorginstellingen, kunnen de bewoners van deze instellingen rekenen op een doorgedreven gepersonaliseerde farmaceutische zorg. Naar de toekomst toe wil Multipharma nog meer investeren om de zorgverlening naar patiënten in woonzorgcentra en andere zorginstellingen op een performantere manier te organiseren en zo ook het zorgpersoneel van deze instellingen te ontzorgen.” aldus Geert Reyniers, CEO van Multipharma

 

Het volledige jaarverslag 2022 kan u HIER vinden

 Mieke Demeulenaere

Head of Communications & PR, Multipharma

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Multipharma

Multipharma is de belangrijkste coöperatie in de Belgische apothekerswereld. Als toonaangevende speler in farmaceutische zorgverlening, wil Multipharma de rol van de apotheker in de eerstelijnszorg versterken om zo de gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk te maken. Hiervoor rekent Multipharma op haar netwerk van 243 apotheken en de expertise van meer dan 1800 medewerkers. Via een dynamische omnichannel-aanpak en doorgedreven technologische innovaties staan zij in nauw contact met de patiënten. Multipharma beschikt eveneens over een hoogtechnologisch distributiecentrum en 2 innovatieve IMV-centra voor het individueel verpakken van geneesmiddelen op maat van patiënten in woonzorgcentra en andere zorginstellingen.