Multipharma apothekers zijn wél zorgverleners

Anderlecht - 27 september 2022. Test Aankoop voerde recent (februari 2022) een onderzoek uit naar de kwaliteit van de dienstverlening van apotheken in België. ​ De resultaten van deze enquête werden vandaag bekendgemaakt.

De consumentenorganisatie organiseerde een mystery shopping bij 96 apotheken. ​ België telt in totaal 4712 apotheken. Bij het Test Aankoop onderzoek was slechts 1 Multipharma apotheek betrokken.

Volgens Test Aankoop stelden slechts 2 van de 96 apotheken voldoende vragen om vast te stellen of het door de patiënt gevraagde geneesmiddel daadwerkelijk geschikt was voor de persoon die het vroeg.

Test Aankoop waarschuwt dat het beroep steeds meer op dat van een verkoper gaat lijken in plaats van een ​ zorgverlener.

Visie Multipharma

Hoewel bij het Test Aankoop onderzoek quasi geen Multipharma apotheken betrokken waren, wenst Multipharma nogmaals te benadrukken dat apothekers meer dan ooit belangrijke en toegankelijke zorgverleners in de eerstelijnszorg zijn. Zie ook recente Trends interview (artikel in bijlage) met CEO Geert Reyniers: "De apotheker van morgen is een gezondheidsadviseur".

De apothekers bij Multipharma zijn immers opgeleid zijn om advies op maat te geven aan alle patiënten. Dit is een wezenlijk onderdeel van de missie en visie van Multipharma en ook een punt waarop Multipharma zich heel duidelijk onderscheidt van bijvoorbeeld online spelers.

Om dit adequaat te kunnen (blijven) doen volgen onze medewerkers regelmatig opleidingen. In 2021 waren 1183 Multipharma medewerkers betrokken bij formele bijscholingsactiviteiten. In totaal volgden zij 9269,5 opleidingsuren. Daarnaast waren ook nog 269 medewerkers betrokken bij informele initiatieven voor voortgezette beroepsopleidingen. Goed voor een totaal van 10.580 gevolgde opleidingsuren.

Ons Multipharma kwaliteitshandboek voor apotheken beschrijft hoe de verstrekking van geneesmiddelen op voorschrift en zonder voorschrift in onze apotheken moet plaatsvinden. Naast een algemene procedure is er een procedure die betrekking heeft op de ontvangst van de patiënten in de apotheek, de verstrekking van geneesmiddelen op voorschrift en de verstrekking van geneesmiddelen zonder voorschrift. Deze laatste procedure beschrijft de WHAM-vraagtechniek, die de apotheker en zijn team in staat stelt de essentiële vragen te stellen om de behoeften van de patiënt te begrijpen en hem doeltreffend te adviseren.

Multipharma hecht enorm veel belang aan het naleven van deze procedures en zal dit ook in de toekomst blijven doen.


Artikel Trends 09062022.pdf

PDF - 3.6 Mb

 


Mieke Demeulenaere

Head of Communications & PR, Multipharma

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Multipharma

Multipharma is de belangrijkste coöperatie in de Belgische apothekerswereld. Als toonaangevende speler in farmaceutische zorgverlening, wil Multipharma de rol van de apotheker in de eerstelijnszorg versterken om zo de gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk te maken. Hiervoor rekent Multipharma op haar netwerk van 243 apotheken en de expertise van meer dan 1800 medewerkers. Via een dynamische omnichannel-aanpak en doorgedreven technologische innovaties staan zij in nauw contact met de patiënten. Multipharma beschikt eveneens over een hoogtechnologisch distributiecentrum en 2 innovatieve IMV-centra voor het individueel verpakken van geneesmiddelen op maat van patiënten in woonzorgcentra en andere zorginstellingen.