In België weet 1 op 3 diabetespatiënten niet dat ze diabetes type 2 hebben

Multipharma-apothekers zetten mee in op diabetespreventie

Volgens cijfers van Sciensano* weet naar schatting 1 op 3 diabetespatiënten niet dat ze diabetes type 2 – ook wel ouderdomsdiabetes genoemd – hebben. Extra inzetten op preventie en de tijdige diagnose van diabetes type 2 is meer dan ooit noodzaak en vraagt een multidisciplinaire aanpak. Hoe vroeger de diagnose wordt gesteld, hoe sneller er kan ingegrepen worden. Daarom is het een goed idee om je risico op diabetes type 2 te laten berekenen. Hiervoor kan je tijdens de maand november (Diabetes Awareness Month) - maar ook daarna – terecht in alle 243 Multipharma apotheken of op www.multipharma.be

 

Krijg je diabetes door te veel suiker te eten?

Over diabetes bestaan heel wat misverstanden. We moeten eerst en vooral het onderscheid maken tussen diabetes type 1 en diabetes type 2.

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte die leidt tot de vernietiging van de insuline producerende cellen van de pancreas. Erfelijke aanleg speelt een zekere rol, maar de precieze uitlokkende omgevingsfactoren zijn niet goed begrepen. We weten dat er absoluut geen verband is tussen snoepen of ongezond eten als kind en het optreden van diabetes type 1. Nochtans is het een misverstand waar kinderen met diabetes en hun ouders wel meer mee geconfronteerd worden.

Bij diabetes type 2, de meest voorkomende vorm, kan het lichaam nog wel insuline produceren, maar het hormoon kan z’n werking minder efficiënt uitoefenen. Deze vorm wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. De laatste jaren komt diabetes type 2 ook vaker voor op jongere leeftijd.

Een aantal risicofactoren zijn overgewicht, te weinig bewegen, erfelijkheid, roken, voorgeschiedenis van verhoogde bloedsuiker (vb. door zwangerschapsdiabetes), … Aan sommige factoren kan je niets veranderen (leeftijd, erfelijke aanleg ...), andere heb je wel in de hand.

Vaak wordt verondersteld dat suiker op zich diabetes veroorzaakt. Dat is onjuist. Het overmatig gebruik van suiker kan wel het ontstaan van overgewicht in de hand werken en zo bijdragen tot de ontwikkeling van diabetes type 2. Maar niet alleen suiker treft schuld: we eten vaak te veel vet, nemen te grote porties, en drinken te veel alcohol.

 

Risico op diabetes neemt toe vanaf 45 jaar

Volgens de Diabetes Liga is diabetes wereldwijd één van de snelst groeiende gezondheidsproblemen. Vooral het aantal personen met diabetes type 2 neemt razendsnel toe. ​ Zij maken meer dan 90% uit van alle personen met diabetes en hun aandoening is vaak mede het gevolg van een ongezonde leefstijl. Ook in België zijn de cijfers zorgwekkend. Een kwart van de 45-plussers zou een verhoogd risico hebben om diabetes type 2 te ontwikkelen.

“Diabetes type 2 is een sluimerende aandoening en het risico neemt toe vanaf de leeftijd van 45. Ondertussen heeft al 1 op de 10 volwassen Belgen diabetes. Een decennium geleden was dat nog 1 op de 12.” - Arnout Wouters, Algemeen Directeur Diabetes Liga vzw”

 

Preventie: een multidisciplinaire aanpak

Met enkele eenvoudige leefstijlaanpassingen kan het risico om diabetes te ontwikkelen aanzienlijk worden verkleind of de symptomen ervan onder controle worden gehouden. Daarom is preventie zo belangrijk.

“Onze apotheekteams zetten zich mee in de strijd tegen diabetes. Niet alleen staan zij patiënten bij via diabetes coaching, ook wordt er maximaal ingezet op preventie. Als belangrijke speler in de eerstelijnsgezondheidszorg zien wij het als de taak van de apotheker om de risico’s van diabetes type 2 – steeds in samenwerking met andere zorgverleners - mee in de kijker te zetten.” aldus Geert Reyniers, CEO Multipharma.

 

Scan de QR-code en ken je diabetesrisico

Daarom kan je tijdens de maand november – maar ook daarna – in alle 243 Multipharma apotheken of op https://www.multipharma.be/nl/diabetes/diabetes.html om je risico op diabetes type 2 te laten berekenen.

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de Findrisc test (Finnish Diabetes Risk Score), een klinisch gevalideerde screeningtest die het risico beoordeelt om binnen 10 jaar diabetes te ontwikkelen. Je risico op diabetes meten kan eenvoudigweg door een QR-code te scannen, waarna je toegang hebt tot de Findrisc test.

Patiënten die een verhoogd risico blijken te hebben, worden – met een informatiebrief van de apotheker – aangeraden om contact op te nemen met hun/een huisarts.

Deze risicopatiënten ontvangen ook een boekje met adviezen over leefstijlmaatregelen om hun risicofactoren te verminderen.

 

Ook speciale aandacht naar reeds gediagnosticeerde diabetespatiënten

Uiteraard voorziet Multipharma tijdens de campagnemaand november ook de nodige ondersteuning voor diabetespatiënten die reeds in onze apotheken worden opgevolgd.

Specifieke aandacht voor hun medicatieschema en het aanbieden van concrete informatie over het juiste gebruik van hun diabetesbehandelingen maken hier deel van uit.

 

*Sciensano. Niet-Overdraagbare Aandoeningen: Diabetes, Health Status Report, 13 Juni 2023, Brussel, België, https://www.gezondbelgie.be/nl/gezondheidstoestand/niet-overdraagbare-aandoeningen/diabetes


Mieke Demeulenaere

Head of Communications & PR, Multipharma

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Multipharma

Multipharma is de belangrijkste coöperatie in de Belgische apothekerswereld. Als toonaangevende speler in farmaceutische zorgverlening, wil Multipharma de rol van de apotheker in de eerstelijnszorg versterken om zo de gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk te maken. Hiervoor rekent Multipharma op haar netwerk van 243 apotheken en de expertise van meer dan 1800 medewerkers. Via een dynamische omnichannel-aanpak en doorgedreven technologische innovaties staan zij in nauw contact met de patiënten. Multipharma beschikt eveneens over een hoogtechnologisch distributiecentrum en 2 innovatieve IMV-centra voor het individueel verpakken van geneesmiddelen op maat van patiënten in woonzorgcentra en andere zorginstellingen.

 

Contact