Geneesmiddelen zijn geen snoepjes

Onderzoek VRT NWS naar online verkoop benzodiazepines

Brussel, 13 oktober 2023. Het onderzoek van VRT NWS met betrekking tot de online verkoop van benzodiazepines toont nog maar eens hoe gevaarlijk het is om voorschriftplichtige geneesmiddelen online te kopen op buitenlandse websites.

Voorschriftplichtige geneesmiddelen mogen niet online verkocht worden in België. De basisregel is dat apothekers deze geneesmiddelen uitsluitend mogen afleveren in de (fysieke) apotheek. Want geneesmiddelen zijn nu eenmaal geen snoepjes. Apothekers doen immers zoveel meer dan het louter afleveren van geneesmiddelen. Als belangrijke zorgverleners in de eerstelijnsgezondheidszorg voorzien zij de patiënt niet alleen van geneesmiddelen maar ook van het bijhorende en zeer noodzakelijke farmaceutische advies.

Naast het afleveren van geneesmiddelen, dragen apothekers ook vaak bij tot het reduceren van medicatiegebruik, zeker wat benzodiazepines betreft.

Zo zijn onze Multipharma-apothekers sinds 1 februari 2023 actief betrokken bij projecten om de afbouw van slaapmedicatie te stimuleren. Ondertussen werd het afbouwprogramma voor benzodiazepines al voor meer dan 4.000 patiënten opgestart.

Bij slaapmedicatie is de begeleiding door arts en apotheker essentieel. Indien deze wordt voorgeschreven mag ze enkel kortstondig gebruikt worden omdat aangetoond is dat ze slechts zeer korte tijd effectief werkzaam is. Bij langdurig gebruik kunnen een aantal bijwerkingen een belangrijke impact hebben op het functioneren van bepaalde personen (concentratieproblemen, valrisico bij ouderen,…)

Het artikel over het onderzoek van VRT NWS kan je hier lezen: De bloeiende markt van verslavende medicijnen: twee keer klikken en er wordt een pakket slaappillen thuis geleverd | VRT NWS: nieuws


Mieke Demeulenaere

Head of Communications & PR, Multipharma

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Multipharma

Multipharma is de belangrijkste coöperatie in de Belgische apothekerswereld. Als toonaangevende speler in farmaceutische zorgverlening, wil Multipharma de rol van de apotheker in de eerstelijnszorg versterken om zo de gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk te maken. Hiervoor rekent Multipharma op haar netwerk van 243 apotheken en de expertise van meer dan 1800 medewerkers. Via een dynamische omnichannel-aanpak en doorgedreven technologische innovaties staan zij in nauw contact met de patiënten. Multipharma beschikt eveneens over een hoogtechnologisch distributiecentrum en 2 innovatieve IMV-centra voor het individueel verpakken van geneesmiddelen op maat van patiënten in woonzorgcentra en andere zorginstellingen.