Darmkanker: meer dan 90 % kans op genezing bij tijdige opsporing

Apothekers worden actiever betrokken in de screening van darmkanker

Iedere dag verliezen 9 families in België een dierbare aan darmkanker. Per maand zijn dat bijna 300 mensen die in België aan deze ziekte overlijden. Nochtans is darmkanker volgens de criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie de “ideale ziekte” om vroegtijdig op te sporen. Niet onbelangrijk, want indien tijdig opgespoord, is de kans op genezing méér dan 90%. Apothekers kunnen – als laagdrempelige eerstelijnszorgverleners – een belangrijke bijdrage leveren aan deze vroegtijdige opsporing. Daarom zet Multipharma – niet alleen tijdens de darmkankermaand in maart maar ook daarna - haar apothekers in om patiënten bewust te maken van het risico op darmkanker en om hen te begeleiden bij de screening ervan.

maart = darmkankermaand

Het apothekersberoep is in volle transitie. Apothekers nemen steeds meer zorgverlenende taken op zich zoals testing, vaccinatie en screening. Dit proces werd door de coronapandemie nog versneld, maar beantwoordt ook aan de vraag van patiënten. Zij zien hun apotheker immers in de eerste plaats als een gezondheidsadviseur. ​ Het is dan ook niet toevallig dat apothekers meer en meer betrokken worden bij screeningsprojecten met betrekking tot o.a. ​ diabetes, darmkanker, …

Naar aanleiding van de darmkankermaand (maart) wil Multipharma zich samen met andere zorgverleners inzetten om patiënten extra bewust maken van het risico op darmkanker en het belang van screening.

Dr. Luc Colemont was bijna 28 jaar maagdarmspecialist in het Sint-Vincentiusziekenhuis (Antwerpen) ​ en leidt sinds 2016 de vzw Stop Darmkanker. Hij benadrukt het belang van vroegtijdige opsporing en ziet hierin ook een belangrijke rol voor de apotheker weggelegd:

De apotheker verstrekt niet alleen geneesmiddelen, maar ook informatie! Vaak is dat nog belangrijker, zeker als het over de preventie van darmkanker gaat. Daarvoor heb je geen voorschrift nodig. Hij kan ook helpen om het taboe rond darmkanker te doorbreken. Het laagdrempelig karakter van de apotheek om de hoek is een extra voordeel.”

 

Gratis colotest in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen patiënten die aan bepaalde criteria (o.a. leeftijd) voldoen sinds 2018 een gratis colotest aanvragen via hun apotheker, die ook informatie geeft over het correct gebruik van zo’n test. De colotest spoort bloed op in de stoelgang en zo kan mogelijke darmkanker in zijn vroegste fase worden opgemerkt. Meer informatie is hierover te vinden op Dikkedarmkanker Opsporing (depistagecancer.be)

In 2022 werden in de 46 Brusselse Multipharma apotheken alleen al bijna 3000 gratis colotests ter beschikking gesteld. Ook in de andere regio’s kunnen patiënten bij hun apotheker terecht voor advies over darmkanker en begeleiding bij de screening ervan.

“We zijn ervan overtuigd dat apothekers een belangrijke rol moeten en kunnen spelen in de preventie van darmkanker. Vroegtijdige opsporing kan levens redden. We zien het dan ook als onze plicht om patiënten bewust te maken van het risico op darmkanker en hen te begeleiden in het screeningsproces.”, aldus Nicolas Delhaye, Apotheker en Director Care & Quality Multipharma

 


 

Mieke Demeulenaere

Head of Communications & PR, Multipharma

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Multipharma

Multipharma is de belangrijkste coöperatie in de Belgische apothekerswereld. Als toonaangevende speler in farmaceutische zorgverlening, wil Multipharma de rol van de apotheker in de eerstelijnszorg versterken om zo de gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk te maken. Hiervoor rekent Multipharma op haar netwerk van 243 apotheken en de expertise van meer dan 1800 medewerkers. Via een dynamische omnichannel-aanpak en doorgedreven technologische innovaties staan zij in nauw contact met de patiënten. Multipharma beschikt eveneens over een hoogtechnologisch distributiecentrum en 2 innovatieve IMV-centra voor het individueel verpakken van geneesmiddelen op maat van patiënten in woonzorgcentra en andere zorginstellingen.