Breng je vervallen of ongebruikte geneesmiddelen terug naar de Multipharma-apotheken

RECUPILLS Challenge van 5 tot 30 juni 2024

Brussel – juni 2024. Als toonaangevende zorgverlener in de eerstelijnsgezondheidszorg zet Multipharma zich dagelijks in voor zo’n 1.000.000 patiënten. Even belangrijk is de zorg voor elkaar en de wereld waarin wij leven. ​ Door duurzame acties op te zetten en impactvolle ​ samenwerkingsverbanden aan te gaan, wil de patiëntencoöperatie voor mens én milieu een verschil maken. Daarom lanceert Multipharma op Wereldmilieudag (5 juni) voor de eerste keer de RECUPILLS Challenge. Van 5 tot 30 juni 2024 doet Multipharma een speciale oproep om je vervallen of ongebruikte geneesmiddelen terug te brengen naar één van de 243 Multipharma-apotheken. Vervallen of ongebruikte geneesmiddelen zijn immers geen gewoon afval. Door het terugbrengen van geneesmiddelen naar de apotheek kunnen ze op een veilige manier worden vernietigd om zo elk risico voor de volksgezondheid en milieuverontreiniging te voorkomen.

 

Waarom vervallen of ongebruikte geneesmiddelen inleveren bij de apotheek?

Vervallen of ongebruikte geneesmiddelen die onzorgvuldig worden weggegooid of via het afvalwater worden afgevoerd, laten actieve stoffen achter in het milieu. Deze chemische residuen komen terecht in onze waterwegen, waar ze een ernstig risico vormen voor de biodiversiteit. Studies tonen aan dat deze stoffen de voortplanting en het gedrag van aquatische soorten kunnen veranderen, waardoor de hele voedselketen wordt beïnvloed. Bovendien kan de aanwezigheid van geneesmiddelen in water de kwaliteit van het drinkwater verminderen, wat een potentieel risico vormt voor de volksgezondheid. Door je vervallen geneesmiddelen terug te brengen naar jouw apotheek, help je niet alleen deze risico's te voorkomen, maar draag je ook actief bij aan een betere recycling en veilige behandeling van farmaceutische stoffen.

In 2023 werd in het Multipharma distributiecentrum in Sint-Pieters-Leeuw 45 ton aan vervallen of ongebruikte geneesmiddelen ingezameld. Via de RECUPILLS Challenge wil Multipharma, als belangrijkste patiëntencoöperatie in de Belgische apotheeksector, een belangrijke bijdrage leveren om in 2024 een nog beter resultaat te halen.

Wanneer zijn geneesmiddelen vervallen?

We raden aan om regelmatig de vervaldatum van je geneesmiddelen te controleren. Gewoonlijk wordt dit aangegeven als "EXP" of "te gebruiken tot" gevolgd door de datum. Deze regel geldt ook voor farmaceutische preparaten. Voor producten zoals oog- en neusdruppels en antibioticasiropen, noteer je best de openingsdatum op de verpakking om, zoals vermeld in de bijsluiter of verpakking, de houdbaarheid na opening te bepalen. Als de datum verstreken is, breng dan je geneesmiddelen terug naar de apotheek. Dit kan het hele jaar door, maar tijdens de Recupills Challenge vragen we hiervoor speciale aandacht en voorzien we ook speciale ophaalzakjes.

Welke geneesmiddelen kan je terugbrengen?

In principe kan je alle geneesmiddelen, zonder doos of bijsluiter terugbrengen:

  • Ongebruikte pillen, capsules en zetpillen in hun blister/originele verpakking
  • Restanten van zalf in hun tubes
  • Restanten van siropen en vloeibare geneesmiddelen in hun flesjes (neusdruppels, oordruppels...)
  • Restanten van sprays en aerosols in hun spuitbussen
  • Ongebruikte patches

 

Voor meer informatie kan je terecht op ​ www.multipharma.be ​ of bij je Multipharma-apotheker

 

Zorg voor patiënten, maar ook voor het milieu

Bij Multipharma zorgen we dus niet alleen voor onze patiënten, maar ook voor het milieu. Zo zijn we in 2022 gestart met het meten van onze uitstoot van broeikasgassen door onze CO2-voetafdruk te berekenen met de hulp van het milieuadviesbureau Indeso, een officiële en erkende CO2-voetafdrukexpert. ​ Op basis hiervan hebben we 6 thema's gekozen waarvoor we ons de komende jaren willen inzetten en waarvoor we al verschillende initiatieven hebben opgezet:

Maximaal recycleren

Vervallen geneesmiddelen worden het hele jaar door – maar zeker tijdens de RECUPILLS Challenge - op een veilige manier ingezameld voor vernietiging. In het distributiecentrum worden ook de geneesmiddelenverpakkingen maximaal gerecycleerd. In 2023 ging het om zo’n 207 ton karton en 9 ton plastic. ​ Ook oud ICT-materiaal wordt niet weggegooid maar gerecycleerd, zodat het op een zinvolle manier een “tweede leven” krijgt. Hiervoor werkt Multipharma samen met de internationale sociale organisatie Close the Gap , die als doel heeft om de digitale kloof te overbruggen.

Opzetten van duurzame initiatieven om CO2-voetafdruk te verminderen in al onze gebouwen

In 2023 hebben we 1.682 zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van ons distributiecentrum, waardoor we een groot deel van het jaar zelfvoorzienend zijn op het gebied van (groene) elektriciteit. Op dezelfde locatie hebben we ook het elektriciteitsverbruik verlaagd door de instellingen van ons HVAC-systeem (ventilatie-/koelsysteem) te optimaliseren. Ook bekijken we voortdurend hoe we onze apotheken beter kunnen isoleren en installeren we warmtepompen. Eind 2023 is 25% van onze apotheken al uitgerust met warmtepompen.

CO2-voetadruk verminderen van intern transport

In 2023 zijn we een samenwerking aangegaan met onze partners om te bekijken hoe we meer synergie konden realiseren op vlak van logistiek en, als gevolg daarvan, een vermindering van onze "cumulatieve" CO2-voetafdruk. We hebben ons distributiecentrum ook uitgerust met oplaadpunten, zodat we in 2024 kunnen starten met de eerste testleveringen met elektrische bestelwagens aan ons apotheeknetwerk.

Voor de belevering van een deel van onze Brusselse apotheken zijn we recent een samenwerking aangegaan met Urbike, een coöperatie gespecialiseerd in cyclo-logistiek.

Investeren in duurzame mobiliteit

Sinds juli 2023 zijn alle nieuwe bedrijfswagens elektrisch.

Tegelijkertijd blijven we – voor zover de functie het toelaat - telewerken binnen Multipharma aanmoedigen, wat helpt om de ecologische voetafdruk van de mobiliteit van onze medewerkers te verkleinen. ​ We starten carpoolinitiatieven en zijn in gesprek met een fietsleasemaatschappij om de zachte mobiliteit onder zoveel mogelijk van onze medewerkers te bevorderen.

Investeren in een duurzaam assortiment

Bij het ontwikkelen van onze Multipharma huismerkproducten geven we de voorkeur aan leveranciers en laboratoria die hun productiecentrum in België (of in Europa) hebben en die milieuvriendelijke normen hanteren. ​ ​ ​ ​

Sensibiliseren van medewerkers om actief bij te dragen aan een duurzame wereld

Bij Multipharma zijn 20 interne duurzaamheidsambassadeurs aan de slag. Hun missie bestaat erin om duurzaamheid binnen hun afdeling te promoten en duurzame initiatieven te ontwikkelen - door middel van co-creatieworkshops - om onze impact op het milieu te verminderen. ​ In dit project worden we begeleid door Impact Valley, een bedrijf dat gespecialiseerd is in duurzame innovatie en collectieve intelligentie.

Multipharma wil een organisatie zijn die sociale en ecologische uitdagingen aangaat. Via de RECUPILLS Challenge hopen we onze patiënten bewust te maken van de noodzaak om vervallen geneesmiddelen in te leveren in de apotheek en zo watervervuiling te helpen voorkomen en onze planeet te beschermen. ​ ​ Via dit eenvoudige gebaar kan je je steentje bijdragen aan deze collectieve inspanning die essentieel is voor een duurzame toekomst.”, zegt Quentin Van Buylaere, Supply Chain & Sustainability Director bij Multipharma.

 


Perscontact:

Mieke Demeulenaere

Head of Communications & PR, Multipharma


 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Multipharma

Multipharma is de belangrijkste coöperatie in de Belgische apothekerswereld. Als toonaangevende speler in farmaceutische zorgverlening, wil Multipharma de rol van de apotheker in de eerstelijnszorg versterken om zo de gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk te maken. Hiervoor rekent Multipharma op haar netwerk van 243 apotheken en de expertise van meer dan 1800 medewerkers. Via een dynamische omnichannel-aanpak en doorgedreven technologische innovaties staan zij in nauw contact met de patiënten. Multipharma beschikt eveneens over een hoogtechnologisch distributiecentrum en 2 innovatieve IMV-centra voor het individueel verpakken van geneesmiddelen op maat van patiënten in woonzorgcentra en andere zorginstellingen.

 

Neem contact op met