Aantal Coördinerende en Adviserende Apothekers in woonzorgcentra neemt toe

Meer apothekers, maar minder medicatieverbruik door bewoners

17 maart - Dag van de Zorg

Brussel – 14 maart 2024. Multipharma heeft haar expertise in de voorbereiding van individuele medicatie (IMV) voor patiënten in woonzorgcentra en andere zorginstellingen de laatste jaren sterk uitgebouwd. Zo investeerde de patiëntencoöperatie fors in haar IMV-productiecentra in Alleur en Sint-Pieters-Leeuw. Daarnaast zet de apotheekgroep een groeiend aantal Coördinerende en Adviserende Apothekers (CAA’s) in in woonzorgcentra en andere zorginstellingen. In een multidisciplinaire context is de apotheker immers een belangrijke zorgverlener geworden, niet alleen voor de ambulante patiënten, maar zeker ook voor patiënten in zorginstellingen. ​ Zo kan de Coördinerend en Adviserend Apotheker (CAA), samen met de Coördinerend Raadgevend Arts (CRA), medicatieschema’s bespreken en herzien. Meer apothekers impliceert overigens niet meer medicatieverbruik door de bewoners van woonzorgcentra. ​ Wel integendeel. Een studie van Solidaris wijst uit dat mede door het inzetten van CAA’s het medicatieverbruik net daalt.

Zorgverlening door apothekers in en buiten de apotheek

Bij Multipharma zien we apothekers als belangrijke en toegankelijke eerstelijnszorgverleners, opgeleid om gepersonaliseerd farmaceutisch advies en zorg te verlenen aan alle patiënten, en in het bijzonder aan hen die extra ondersteuning nodig hebben. Multipharma vertrouwt hiervoor op haar netwerk van 243 apotheken en de expertise van meer dan 1800 medewerkers, die samen zorgen voor de gezondheid van een miljoen patiënten.

Misschien minder bekend maar zeker niet minder belangrijk is dat Multipharma een 25.000-tal patiënten in woonzorgcentra en andere zorginstellingen bedient.

Dankzij twee hoogtechnologische IMV-centra in Sint-Pieters-Leeuw en Alleur en vijf apotheken gespecialiseerd in farmaceutische zorgverlening naar woonzorgcentra en andere zorginstellingen, kunnen de patiënten en bewoners van deze zorginstellingen rekenen op een doorgedreven gepersonaliseerde farmaceutische zorg.

 

IMV, Coördinerend en Adviserend Apotheker en digitaal overlegsysteem bepalend voor zorgpad van patiënten in woonzorgcentra

De IMV-productiecentra voorzien de patiënten per innamemoment van gebruiksvriendelijke verpakkingen en medicatie in de vorm die best aansluit bij de noden van de specifieke patiëntenpopulatie (bijv. patiënten met slikproblemen krijgen een andere galenische vorm van een geneesmiddel). Dit helpt woonzorginstellingen om de kwaliteit van de zorg te verbeteren door fouten op vlak van medicatie te vermijden (door de garantie van juiste toediening van het juiste geneesmiddelen aan de juiste patiënt, op het juiste tijdstip, aan de juiste dosering).

Met de komst van de Coördinerende en Adviserende Apothekers (CAA’s) werden er verdere stappen gezet met betrekking tot het optimaliseren van de processen in verband met de voorbereiding van de geïndividualiseerde geneesmiddelen (IMV) tot aan de aflevering van die geneesmiddelen - en de daarbij horende specifieke farmaceutische zorgen - aan het bed van de patiënt. Zo kan de CAA bijvoorbeeld, in samenspraak met de CRA, medicatieschema’s analyseren en medicatie opstarten of afbouwen op maat van de patiënt. ​

“Het zorgpad van patiënten in woonzorgcentra verloopt anders en daarom is er nood aan specifieke ondersteuning. Multipharma vindt het belangrijk dat de apotheker ook fysiek en persoonlijk in deze instellingen aanwezig is, en dit gecombineerd met met een goedwerkend en uitgebouwd digitaal communicatieplatform. De uitrol van ons CAA-netwerk is dan ook een belangrijk onderdeel van onze Residential Care-activiteit.“, aldus Geert Reyniers, CEO van Multipharma

 

Meer apothekers, maar minder medicatie

Multipharma gelooft sterk in de meerwaarde van CAA’s, en dit zowel voor de bewoners van woonzorgcentra als voor het zorgpersoneel.

Mede door het continu up-to-date te houden van het medicatieschema, is de apotheker in staat om met de patiënt en de andere zorgverleners in gesprek te gaan over de therapie(trouw) en kan het eventuele onnodig gebruik van geneesmiddelen aangepakt worden. Een studie van Solidaris wees uit dat die multidisciplinaire aanpak wel degelijk impact heeft. Volgens de studie resulteert een opname in een woonzorgcentrum nu in een significant lager medicatieverbruik (uitgedrukt in aantal dagdosissen). Gemiddeld neemt een bewoner van een woonzorgcentrum 772 DDD (Defined Daily Dose) in de periode van zes maanden na opname tegenover 943 zes maanden voor zijn opname. Deze daling van 18% is veel meer uitgesproken dan wat tien jaar geleden werd waargenomen (-2%).

In een overbevraagde zorgsector spelen de CAA’s bovendien een cruciale rol in het “ontzorgen” van het zorgpersoneel.

“We zijn geen apothekers, maar verpleegkundigen. De Coördinerend en Adviserende Apotheker geeft ons extra uitleg, wat zeker een meerwaarde is.”, aldus Laurence Barbez, Chef Nursing WZC J. Vanhellemont Anderlecht.

Zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië zijn er nu Coördinerende en Adviserende Apothekers van Multipharma aan de slag en hun aantal neemt toe.


 



Mieke Demeulenaere

Head of Communications & PR, Multipharma

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Multipharma

Multipharma is de belangrijkste coöperatie in de Belgische apothekerswereld. Als toonaangevende speler in farmaceutische zorgverlening, wil Multipharma de rol van de apotheker in de eerstelijnszorg versterken om zo de gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk te maken. Hiervoor rekent Multipharma op haar netwerk van 243 apotheken en de expertise van meer dan 1800 medewerkers. Via een dynamische omnichannel-aanpak en doorgedreven technologische innovaties staan zij in nauw contact met de patiënten. Multipharma beschikt eveneens over een hoogtechnologisch distributiecentrum en 2 innovatieve IMV-centra voor het individueel verpakken van geneesmiddelen op maat van patiënten in woonzorgcentra en andere zorginstellingen.

 

Neem contact op met